Altres webs municipals

Notícia

A punt el projecte de reurbanització de l’av. Catalunya en el marc de la fase 2 del PIICC

17 de octubre de 2022

El tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, ha comparegut en roda de premsa aquest migdia per anunciar que l’avinguda de Catalunya serà objecte de reurbanització en els propers anys, en el marc del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç-PIICC. El regidor ha explicat que aquesta via és molt utilitzada com a connector del Centre amb els equipaments de la Zona Esportiva i amb el parc de Sant Julià. “És un projecte molt demanat tant pel veïnat com les associacions veïnals”, ha afirmat.

Actualment ja es disposa del projecte executiu que divideix l’àmbit en diferents trams. El projecte s’iniciarà amb la millora del passeig que toca als edificis de l’avinguda fins a la rotonda de l’avinguda del Pla del Diable i amb la millora de l’enllumenat de la totalitat de l’avinguda fins a la rotonda de la FECA implantant il·luminació tipus LED
La reurbanització abastarà tota l’amplada d’11,35m de la vorera de l’avinguda de Catalunya, entre la plaça de l’Era Enrajolada i la rotonda de l’avinguda del Pla del Diable, amb un total de quasi 3.700 m2


Francisco Romero destacava que l’actual avinguda Catalunya va ser executada als anys 90 amb uns altres criteris d’urbanització. “Les intervencions puntuals de manteniment fetes en els últims anys en el paviment ja no donen més de si, el carril bici no està ben senyalitzat, determinat arbrat i els elements arbustius no han crescut com ho haurien d’haver-ho fet”, ha comentat.
El projecte de renovació del passeig consistirà en:

  • Renovació integral del paviment.
  • Millora de la connexió dels vianants i les bicicletes cap a la zona esportiva.
  • Augment de la superfície naturalitzada i permeable amb incorporació de parterres amb nous arbres i especies arbustives.
  • Millora i renovació de l’arbrat existent.
  • Instal·lació de reg per al nou arbrat i jardineria.
  • Millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, mitjançant la instal·lació de lluminàries tipus led.
  • Reorganització i ampliació del mobiliari urbà.

Es preveu també ampliar i renovar l’oferta de jocs infantils del parc de Sant Julià.
El pressupost previst per a la reurbanització del passeig fins a la rotonda de l’avinguda del Pla del Diable és de 438.172,47€ i la millora de l’enllumenat de tota l’avinguda de Catalunya fins a la rotonda de la FECA suposa una despesa de 107.912,81€.

Informació i recollida de propostes del veïnat
En relació a la vorera de l’avinguda que toca al parc de Sant Julià, l’Ajuntament de Vilafranca ha mantingut converses amb l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca per tal que, aprofitant la intervenció que aquesta té previst a la xarxa d’abastament d’aigua, porti a terme l’ampliació dels escocells dels arbres per tal de millorar les afectacions de les arrels dels arbres en el paviment d’aquesta vorera.
D’altra banda, l’Ajuntament de Vilafranca, tal com s’ha fet en els altres projectes del PIICC, obrirà un període d’informació i recollida de propostes i suggeriments del veïnat mitjançant una bustiada informativa als diferents habitatges de la zona, reunions concertades, etc.  Per a més informació i consultes es pot anar al web piicc.vilafranca.cat, enviar un correu electrònic a [email protected], trucar al tel. 938 923 690 o adreçar-se al Servei d’Urbanisme (pl. Jaume I, 8, 2a planta).
L’Ajuntament aprovarà el projecte executiu d’obres abans de final d’any, després s’obrirà el període de licitació i les obres podrien començar a executar-se dintre del 2n trimestre de 2023. El termini d’execució és d’uns 12 mesos.

Reurbanització del carrer Sant Julià i vorera del c/ General Prim
D’altra banda, el regidor Francisco Romero ha anunciat que aquesta setmana començaran les obres de reurbanització del carrer Sant Julià, entre el carrer Oriol i el carrer Oviedo/Joan XXIII.
Entre els mesos de juliol i setembre passats, Aigües de Vilafranca va renovar les xarxes de clavegueram i abastament aigua en tot aquest àmbit amb un pressupost de 235.444,75€.
Una vegada finalitzades aquestes obres, aquesta setmana començarà la urbanització d’aquest tram del carrer Sant Julià, convertint en plataforma única un total de 810,25 m2 d’aquest vial que és un important connector de l’àmbit del PIICC i el barri de Sant Julià. També es reformaran 424,86 m2 del carrer General Prim per acabar de donar continuïtat a la rambla de Sant Francesc.
Amb aquesta reurbanització el carrer Sant Julià esdevindrà un nou espai públic més sostenible, eficient energèticament, adaptat i igualitari, al servei de la ciutadania; amb una mobilitat més segura i sostenible per accedir al barri del Centre.
El carrer disposarà de dos espais diferenciats. Un primer, entre els carrers Joan XXIII i Sant Fèlix, que permetrà la circulació de vehicles sempre amb prioritat per als vianants. I un segon fins al carrer Oriol, restringit a la circulació a excepció del veïnat.
El pressupost de les obres d’urbanització és de 254.002,75€, i tindran una durada aproximada de 3 mesos, i s’iniciaran des del carrer Oriol. L’execució es preveu en fases correlatives. Una primera en què s’executarà el costat dels números parells, una segona en el costat dels números senars i la darrera que seria l’asfaltatge del carril central del carrer.
Una vegada finalitzades les obres, està previst que es continuï amb la millora de la vorera dels números parells del carrer General Prim com a continuïtat de la rambla Sant Francesc.

9 MEUR d’inversió
El regidor ha recordat alguns dels aspectes més rellevants del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç-PIICC com són aconseguir una ciutat més eficient, accessible, inclusiva i igualitària; uns espais públics segurs i saludables; afavorir connectivitat dels barris; reduir emissions de CO2 i el soroll a l’espai públic; i reduir la factura energètica, entre d’altres.
Romero ha recordat que la inversió total de les diferents iniciatives del PIICC s’acostarà als 9 MEUR (més de 7 en obres de reurbanització/edificació i 1,8 en renovació de xarxes de sanejament i aigües). Un 40% de la inversió ha estat subvencionada per altres administracions o pels Fons Europeus Next Generation. “Fora de la ciutat de Barcelona, és difícil superar aquest nivell tant alt d’inversió pública per habitant a tot Catalunya”, ha afirmat.
S’hauran urbanitzat 10 carrers amb un total de gairebé 24.500 m2, s’hauran renovat gairebé 1,6 km de xarxa de clavegueram i s’hauran renovat i plantat de nou uns 200 arbres. La majoria de projectes han d’acabar abans de final d’any, excepte el carrer Tossa de Mar que finalitzarà al febrer i la rambla de la Girada que ho farà al març.