Altres webs municipals

Notícia

Les obres de reurbanització del carrer Tossa de Mar acaben aquest divendres

29 de març de 2023

Aquest matí el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, ha visitat els treballs de reurbanització del carrer Tossa de Mar, al barri del Poble Nou, que just han de finalitzar aquest divendres 31 de març. Romero ha explicat que, a banda dels allotjaments temporals del carrer Vidal i de la rambla de la Girada, aquest és un dels darrers projectes de la Fase 1 del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç-PIICC, amb un conjunt de projectes que han suposat una inversió de 9 MEUR (amb un 40% de finançament extern), en què s’ha renovat 1,58 km de xarxa d’aigua i clavegueram “una inversió molt important per evitar pèrdues en un moment complicat per la sequera”, ha dit el regidor, i s’han reurbanitzat 25.000 m2 de via pública a Vilafranca.

La reurbanització del carrer Tossa de Mar per convertir-lo en un nou eix cívic i comercial del barri del Poble Nou ha suposat la millora integral d’un total de 5.818 m² amb un import d’1,8 MEUR, dels quals més d’un 50% s’ha destinat a la renovació de les xarxes de clavegueram i d’abastament d’aigua potable. S’han renovat uns 6.000 m2 de via pública. Com a resultat s’ha obtingut un nou espai públic més sostenible, eficient energèticament, adaptat i inclusiu, al servei de les activitats del carrer i la ciutadania. S’hi ha ampliat l’espai públic destinat a vianants, amb amplades mínimes sense obstacles d’1,80 metres, amb pacificació del trànsit rodat i racionalització de l’aparcament. S’ha plantat nou arbrat viari i s’han creat nous parterres enjardinats amb sistemes de drenatge sostenible. Amb el nou arbrat s’han eliminat les interferència que hi havia amb les façanes i l’enllumenat existent anteriorment. L’enllumenat ha passat a ser de tecnologia LED, s’ha renovat el mobiliari urbà i s’hi han millorat les parades del bus urbà.

Francisco Romero ha agraït la paciència del veïnat durant les obres i la col·laboració en tot moment de l’Associació de Veïns del Poble Nou. Ha assenyalat que amb aquesta actuació al carrer Tossa de Mar “donem compliment a un dels objectius del PIICC millorar les connexions entre barris i del Centre cap als altres barris. Aquí connectem Poble Nou i la Girada a través del l’av. Lluís Companys i amb la renovació de la rambla de la Girada, hi haurà una millor connexió amb el Centre. Tots aquests projectes impliquen revitalitzar el comerç o millorar la mobilitat, per exemple”.

Pel que fa a l’estacionament al carrer, el tinent d’alcalde ha comentat que de forma imminent es posaran en marxa unes 30 places de zona regulada. “Ja ens ho estan demanant per la millora que suposa pel comerç, tal com s’ha pogut notar en les zones on ja s’ha posat en marxa recentment” ha afirmat.

Projectes de la Fase 2

Francisco Romero ha apuntat algunes de les iniciatives de la fase 2 del PIICC que de forma imminent podran tirar-se endavant així com nous projectes que estan en fase inicial. El que està més avançat és l’avinguda de Catalunya, on ja s’ha fet la informació pública al veïnat i properament serà licitat. S’està redactant el projecte del carrer Bisbe Estalella per connectar el Molí d’en Rovira amb el carrer Comerç i en una fase més inicial estan la millora de voreres del carrer Sant Pau (Les Clotes), del parc de les Sitges (la Barceloneta-Sant Magí), del carrer Espirall (entre La Granada i Sant Sadurní d’Anoia), del primer tram del carrer de Santa Magdalena-Bonaire i d’un nou tram del carrer Sant Pere. També estan a punt d’arribar els nous jocs infantils del Parc del Poble Nou.

El tinent d’alcalde ha manifestat la voluntat de “seguir amb aquest urbanisme transformador en clau de sostenibilitat en els propers anys comptant amb cofinançament extern”.

Ajuts a la rehabilitació energètica i a l’accessibilitat dels habitatges

En un altre ordre de coses, el regidor d’Urbanisme ha fet referència a dues convocatòries d’ajuts municipals a particulars i comunitats de propietaris que sortiran enguany per a la millora del parc d’habitatges de la Vila.

Per una banda, es tornarà a obrir per tercer any una línia d’ajuts a l’eficiència energètica dels habitatges per ajudar  la ciutadania a posar al dia els seus immobles, aplicant mesures d’eficiència energètica a les façanes, finestres i balconeres i aïllaments de coberta. La climatització representa de mitjana un 30% del consum energètic de les llars, i rehabilitar els habitatges de forma eficient pot suposar reduir-ne el consum fins a un 75 %, a banda de millorar-ne el confort i augmentar el seu valor patrimonial. De les convocatòries de 2021 i 2022, 141 habitatges de tots els barris de Vilafranca se’n van poder beneficiar. La partida municipal ha estat dotada anualment amb 120.000€, que s’ha traduït en una inversió de més de 535.000 € en cada una de les anualitats.

Romero també ha apuntat una nova línia d’ajuts a l’accessibilitat per instal·lar ascensors en comunitats de veïns. “Hem volgut tirar endavant aquesta iniciativa perquè fa 2 anys que la Generalitat no treu cap convocatòria i tenim moltes peticions de blocs d’habitatges on hi viu molta gent gran que volen posar ascensor. El Pla Local d’Habitatge va detectar 376 edificis de 4 plantes o més sense ascensor. Entenem que hem de donar resposta a aquesta necessitat amb aquesta línia de subvencions municipals que s’adreçarà tant a la instal·lació d’ascensors com al manteniment dels existents o a altres actuacions que millorin l’accessibilitat dels edificis”, ha apuntat el regidor.

Ambdues convocatòries s’obriran al 3r trimestre d’enguany.

LED

Finalment i pel que fa a enllumenat tipus LED, Francisco Romero ha explicat que al llarg de 2023 es vol arribar al 60% de l’enllumenat de Vilafranca amb aquesta tecnologia incloent carrers de tots els barris. “Durant el 2022 hem renovat 1000 punts de llum el que equival a 125 Tn/any reducció emissions CO2”, ha assegurat.