Altres webs municipals

Notícia

4 edificis municipals de Vilafranca instal·len plaques solars i 5 més ho faran al 2023

26 de juliol de 2022

El tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i la regidora de Medi Ambient, Lourdes Sànchez, han fet balanç avui dels projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques en diversos edificis municipals, així com de la renovació de l’enllumenat públic per llumeneres tipus LED. La roda de premsa s’ha fet al carrer Ponent on properament se substituirà l’enllumenat actual per LED.

Francisco Romero ha reafirmat la sensibilitat de l’equip de govern envers el canvi climàtic apostant per les energies renovables i l’eficiència energètica. “Volem ser pioners en tot aquest àmbit i ser exemple per a la ciutadania i les empreses perquè s’hi animin a invertir”, ha dit.

En matèria de plaques fotovoltaiques, el tinent d’alcalde ha explicat que ja estan en marxa les obres previstes per aquest any 2022 i s’estan instal·lant plaques fotovoltaiques a les cobertes dels edificis municipals de Vinseum, la Fassina, l’Ateneu Municipal i l’escola Pau Boada.

La potència instal·lada serà de 109 KWp amb un cost de la inversió de prop de 200.00 euros que es financen amb fons propis, amb fons FEDER en el cas del projecte de Vinseum, i de la Diputació de Barcelona en el cas de la Fassina. Se sol·licitarà més finançament en la línia del Programa Sectorial de Renovables 2030 de la Diputació, amb possibilitat de concessió del 90% del seu import.

Aquesta inversió en energies renovables permetrà reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera en 52 tones.

De cara al 2023, Francisco Romero ha avançat que l’Ajuntament continuarà amb la inversió en aquest àmbit i, en aquest sentit, ja estan a punt els projectes per instal·lar plaques solars als edificis de l’Enològica, del mercat de Sant Salvador, del pavelló de la Gamba, de la llar d’infants El Parquet i de l’escola Cristòfor Mestre. En aquest cas la potencia instal·lada serà de 195 KW i amb una inversió d’uns 265.000€.

El finançament també es planteja amb fons propis i amb ajuts del Programa Sectorial de Renovables 2030 i el programa d’emergència climàtica de la Diputació, amb possibilitat de concessió del 90% de la inversió.

Arribar al 45% d’enllumenat tipus LED

Pel que fa a la substitució de les lluminàries de l’enllumenat públic per tipus LED, amb un consum molt més baix i més potència lumínica, Francisco Romero ha afirmat que “el veïnat ens ho demana molt. Hem intentat incorporar totes les peticions que hem rebut dels diferents barris i també de polígons industrials, on es produeix un gran consum pel fet de ser zones amb potències elevades”. Vilafranca tenia a inicis de 2022 un 33% de l’enllumenat amb aquesta tecnologia. A final d’any, amb la substitució de 906 lluminàries, Vilafranca arribarà al 45% de l’enllumenat públic substituït per LED (increment del 12% en un any).

Una quarta part de les 906 lluminàries (unes 275 unitats) pertanyen a actuacions de reurbanització de carrers dins l’àmbit del PIICC. La resta, un 75% i unes 631 unitats, pertanyen a vies públiques de tots els barris i de polígons industrials del municipi amb un pressupost total d’inversió de 111.614,84€, dels quals 100.000€ seran subvencionats per la Diputació de Barcelona dins del Programa Sectorial Renovables 2030.

Així, a parts iguals, s’ha implantat el canvi a LED a tots els polígons industrials i també a diferents vies públiques de tots els barris de Vilafranca, prioritzant els carrers on s’aconsegueix un gran estalvi energètic i alhora una millora important en els seus nivells lumínics.

Aquesta actuació significarà una reducció del 63% de consum energètic: 94 KW menys de potència elèctrica instal·lada i 390.000KWh menys d’energia consumida anual, la qual cosa significa  anualment un estalvi econòmic de 50.620€ i un estalvi mediambiental de 125 Tones d’emissions de C02.

Per barris les actuacions seran les següents:

  • CENTRE VILA: c/ General Prim, c/ del Carme, c/ Lluna, pl. Puigmoltó, c/ Sant Jocund.
  • LES CLOTES: c/ Ponent, c/ Banys, c/ Ferran, c/ Sant Jordi, c/ Font-Rubí, c/ Sant Pau, c/ Escorxador, pl. Gas.
  • SANT JULIÀ: c/ Sant Julià, c/ Jaume Balmes, c/ Joan XXIII, c/ Arboç, c/ Sant Fèlix (entre c/ Arboç i c/ Eugeni d’Ors).
  • POBLE NOU: c/ Soledat, c/ Parlament, c/ Ateneu, pl. Boters, c/ Germanor, c/ Tossa de Mar, c/ Montblanc, c/ Pare Manyanet, ps. Rafael Soler (entre c/ Tossa de Mar i c/ Moja), c/ Alguer, c/ Ignasi Iglesias (entre c/ Alguer i c/ Montblanc), c/ Amàlia Soler (entre c/ Moja i c/ Salvador Espriu), c/ Camí Fariner.
  • LA GIRADA: rbla. Girada (entre c/ Josep Irla i c/ Josep Tarradellas), pl. Brigades Internacionals.
  • MOLÍ D’EN ROVIRA: c/ Comerç.
  • LA BARCELONETA-SANT MAGÍ: c/ Pere Alagret (entre c/ Cid i c/ Manuel Barba i Roca), c/ Doctor Zamenhof (entre c/ Igualada i c/ Pere Alagret), c/ Sant Raimon de Penyafort, c/ Sant Joan Despí, c/ General Zurbano, pl. Torras i Bages, av. Pelegrina (sobre vies del tren).
  • ESPIRALL: c/ Sant Sadurní d’Anoia, c/ Igualada (entre c/ La Granada i c/ Sant Sadurní d’Anoia), av. Pelegrina (rotonda amb c/ Igualada).
  • POLÍGONS INDUSTRIALS: av. Tarragona, Domenys I, Domenys II, Estació de Mercaderies i Les Fonts.

Per al 2023, Francisco Romero ha manifestat la voluntat de cercar nou finançament per continuar la substitució d’entre 375 a 400 punts més d’enllumenat públic, arribant a assolir a final de l’any 2023 el 50% dels punts d’enllumenat públic amb tecnologia LED.